Saturday, November 19, 2011

Romanowski metoda

Romanowski metodu osmislio Jeff Romanowski iz Connectticuta, USA od kojeg sam učio tijekom 5 godina u Zagrebu u Makronovi i u Konstanzu u Njemčkoj. Za Romanowski metodu nažalost ne postoji diploma jer Jeff nije nikada osnovao službenu školu Romanowski metode.

Romanowski metoda je, kao i većina novih stvari, nastala slučajno (ili možda ne?). Jeff je kao neuromuskularni terapeut radio vrstu pritiska koja nije duža od 30 sekundi po točci, ali, ako revan terapeut znao je i produžiti taj pritisak i onda je jedan klijent prilikom tog produženog pritiska počeo dublje disati i nakon nekog vrmena klijent je (na čuđenje Jeffa) doživio neku vrstu emocionalnog oslobađanja. Jeff je postao fasciniran tim događajem i počeo je dublje istraživati tu fenomenologiju pa je tako došao do teorije emocionalne anatomije opisane od strane Stanley Kelemana (knjiga "Emocionalna anatomija" postoji i na hrvatskom jeziku u izdanju Erudite d.o.o.).

Također, sreo je i Josepha Raela, indijanskog šamana iz New Mexica imenom “Lijepo obojena strijela” koji ga je uputio u indijanski aspekt tjelesno orijentiranih, ali i duhovnih metoda za promjenu stanja svijesti koje su isto uključivale disanje, ali i vježbe poput Vision Questa - potrage za vizijom i Sun-Moon Dance-a - trodnevnog plesa
u kojima su nespavanje i izdržljivost u teškim uvjetima metode promjene svijesti i ulaska u transformacijski trans.

Bit dijagnostike Romanowski metode je otkriti gdje se u tijelu nalaze skraćeni mišići koji u sebi zadržavaju protok, tj. koji zadržavaju mliječnu kiselinu, a uzrok tog zadržavanja su neizraženi unutarnji, mentalno-emotivni sadržaji. Skraćenje mišića dovodi do pomaka koštane strukture, a to utječe na protočnost tekućina i sadržaja organa što onda dovodi do još veće kiselosti. Krajni proizvod je bolest ili bolesno stanje.
Romanowski metodom se te blokade oslobađaju, na mjestu zastale energije dolazi do prostora čistoće od starog koji onda klijent ima priliku ispuniti nečim novim, dakle ima priliku za promjenu, za novi korak.
Sama metoda se radi s malo dubljim disanjem koje alkalizira tijelo i omogućuje kemijsko-energetski proces.

Tijelo, emocije i um su kod zdrave osobe u konstantnom protoku i cjelovitoj povezanosti gdje jedan dio našeg energetsko-tjelesnog sistema neprestano utječe na drugi. U prirodnom toku informacija i podražaja ne postoje zastoji u toj komunikaciji i tad se osoba osjeća laganom, protočnom životnom, opuštenom, centriranom, ni pre otvorenom, niti pre zatvorenom, tj. može po volji upravljati svojim energetsko – tjelesnim strojem.

Nemogućnost izražavanja i prorade unutarnjih sukoba na slobodan način stvara zastoje u kruženju energija od tjelesnog preko emotivnog do mentalnog i obrnuto. Ti zastoji se gomilaju u onome što nazivamo podsvjesću, a koja je zbir energetskih nakupina koje ne možemo ili ne želimo osloboditi zbog različitih razloga. Ipak svaki takav zastoj stvara unutarnji pritisak koji se oslobađa u svojoj originalnoj formi ili namjeri u ekstremnim situacijama, kada popusti kontrola ili zbog unutarnje motivacije, tj. razumijevanja da nešto treba osloboditi iz našeg sustava.

Jeff Romanowski s učenicom u tretmanu
Analitički pristup prorađuje mentalno-emotivne sadržaje, a bodywork ili tjelesno orijentirani pristup oslobađa blokade prisutne u mišićnom tkivu koje tvori oklop zaštite kao produžetak kontrole polusvjesnog ja. Tim otvaranjem oslobađaju se energetsko – mišićni sadržaji i primatelj tretmana ima priliku dobiti nazad zakočenu energiju uz proradu blokiranih sadržaja što dovodi do osjećaja olakšanja, povećane vitalnosti i istovremene smirenosti.

Za potpuni uspjeh metode bitan je cjeloviti pristup, tj. preuzimanje odgovornosti klijenta za uravnoteženi razvoj (tjelesni, emocionalni, mentalni i duhovni) što uključuje brigu o prehrani i vitalnosti tijela, redoviti odmor, iskrenost, otpuštanje negativnih emotivnih stanja i njegovanje pozitivnih, redovito ispunjavanje uma pozitivnim mislima i stalan razvoj duhovnih kvaliteta uz praksu opuštanja i meditacije.

Romanowski metoda je povoljna za:

- oslobađanje bolnih napetosti iz akutnih i kroničnih stresnih nakupina u tijelu – miogeloza,
- oslobađanje unutarnjeg pritiska kod emotivno bolnih stanja (gubitak voljenje osobe, nezadovoljstvo, ljutnja i sl.)
- jačanje imuniteta i auto-imunih reakcija (dodatna metoda kod terapija malignih oboljenja)
- uspostavljanje pravilnijeg energetskog protoka u našim suptilnim tijelima,
- oduzimanje podloge za rast višku bakterija, virusa, cisti i tumora,
- reprogramiranje uma, veća jasnoća životne svrhe,
- postizanje unutarnjeg mira i duhovne ravnoteže,
- unutarnji uvid i samospoznaju,
- osobnu transformaciju.

Romanowski metodu kao strukturalno-dijagnostičku i terapeutsku metodu možete iskusiti u Rovinju.

Naručiti se možete na broj: 091 567 0679 ili emailom: svemir.vranko@gmail.com

Dobrodošli!

No comments:

Post a Comment