Saturday, February 26, 2011

Cjelovita SUNAO metoda

Cjelovita SUNAO metoda

Cjelovitu SUNAO metodu uobličio sam nakon više od 15 godina edukacije i prakse na području terapeutske masaže, dijagnostike, zdrave prehrane, bioenergije i zvukoterapije. Ona se sastoji od više elemenata koji se međusobno isprepleću i nadopunjavaju. Ti elementi Cjelovite SUNAO metode mogu stajati i kao samostalne metode i postupci u cilju ostvarenja bolje kvalitete življenja u tijelu, za uravnoteženje ekstremnih emotivnih stanja, veću jasnoću uma i uklanjanje energetskih zastoja. Posebna pažnja pridaje se onom dijelu nas samih kojeg nazivamo duhovnim iliti duhovitim (jer jedno je s drugim nerazdvojno povezano) i zato je bitan aspekt rada Cjelovite SUNAO metode posvećen tom nevidljivom, ali temeljnom dijelu našeg bića i to kroz metodu bioenergetskog tretiranja.

Pojam SUNAO označava nepretencioznu osobu punu unutarnje snage, a istovremeno nježne vanjske pojavnosti. Mogli bi reći da je to stanje u kojem smo oslonjeni na snagu našeg unutarnjeg sklada, slobode i mira koja se izvanjski pojavljuje u svom profinjenom obliku.

Ili možda riječima George Ohsawe, osnivača makrobiotike koji kaže da je SUNAO:

Nježna priroda kombinirana s unutarnjom snagom.”

(“Sunao je sposobnost ostvarenja ravnoteže i sklada sa fizičkim i duhovnim svjetovima. To pokriva tri osnovne snage: fiziološku, psihičku i duhovnu.”) *

George Oshawa
* George Ohsawa, The Art of Peace, George Ohsawa Macrobiotic Foundation, Oroville, CA, 1990. str.14


U tom smislu je cilj Cjelovite SUNAO metode ostvarenje sunao stanja, a to se postiže korištenjem slijedećih metoda koje su odraz moje dosadašnje prakse i terapeutskog obrazovanja i sve su u stadiju konstantnog razvoja i unaprijeđenja:

Energetska-stukturalno-mišićna dijagnostika

Ova se sastoji od pregleda općeg položaja tijela, određivanja na kojoj nozi je trenutno veće opterećenje, pregleda kralježnice, njenog položaja i eventualnih iskrivljenja, kranijalno-sakralnog pregleda (koji pregled odnosa organa za ravnotežu u srednjem uhu s položajem kukova) i određivanja koji mišići i mišićne grupe su skraćene tj. napete.
U energetski dio pregleda spada očitavanje općeg energetskog stanja i utvrđivanje zastoja protoka univerzalne životne energije – prane. Energetski dio diagnostike je najsloženiji i ne odvija se samo u jednom pregledu jer su mnogi energetski zastoji ili iskrivljenja prekriveni drugim energetskim slojevima.

Švedska-Esalen masaža

Vajra Matusow (lijevo u pink haljini)
Nastala u Esalen Institutu južno od San Francisca u Californiji pred 20-tak godina Švedska-Esalen metoda je izuzetno opuštajuća masaža cijelog tijela za tjelesno i duševno obnavljanje. U Esalen Instututu su nastale najbitnije metode samorazvoja na Zapadu (rebirthing, ples 5 ritmova, tehnike dubinske psihoterapije) Ovo je blaga tehnika koja donosi duboke rezultate kroz relativno nježan dodir uz upotrebu blagih aromaterapeutskih ulja. U Švedsku – Esalen masažu spadaju i tretman lica i masaža stopala.


Koristi se i kao uvodna tehnika za zagrijavanje mišića prije rada na dubokom tkivu, a učio sam ju u Diamond Light School for Massage and Healing Arts, Corte Madera, California kod učiteljice Vajre Matusow.

Rad s dubokim tkivom – tri pristupa

Kod rada s dubokim tkivom postoji nekoliko pristupa koji se koriste u cilju opuštanja i otpuštanja napetosti koja su uzrokovana različitim emocijama, a koje dovode organizam u stanje prejake kiselosti. U kiselom stanju bakterije, virusi, gljivice, tumori i ciste mogu rasti, a čovjekov um je rastresen, nefokusiran, imunitet je oslabljen, podložnost stresu je veća – čovjek je ispao iz svog prirodnog sunao stanja.
Jedan pristup je rad na pojedinim stresnim točkama, drugi je produbljeni nastavak Švedske – Esalen masaže, a treći je tehnika sama za sebe koja se zove Romanowski metoda, a koja pomaže da se oslobode različite emocije koje pamti naše mišićno tkivo nakon nerazriješenih stresnih situacija.


Jeff Romanowski


Romanowski metoda je kompletna, zaokružena tehnika za sebe. Razvio ju je Jeff Romanowski, neuromuskularni terapeut iz Connecticuta, SAD, koji je uz to što je majstor pronalaženja emotivnih naslaga u mišićnom tkivu, a koje se oslobađaju tijekom tretmana, i jedan od nositelja šamanske tradicije Josepha Raela ili Lijepo Obojene Strijele, indijanskog šamana iz New Mexica.

S Jeffom Romanowskim sam njegovu metodu učio u periodu od 5 godina u Makronovi, Ilica 72.

Cilj svakog od ovih pristupa rada na dubokom tkivu je osloboditi nakupljenu i zaostalu mliječnu kiselinu i toksine iz mišićnog tkiva i organa i dovesti kompletni organizam u pojačano lužnato stanje.

Da bi unutarnji organi mogli obavljati svoju normalnu funkciju oni moraju biti u lužnatom stanju, u suprotnom se, dakle u kiselom stanju, razvijaju bakterije, virusi, gljivice, ciste i tumori. U lužnatom stanju isti ne mogu rasti, organizmu se vraća prirodni imunitet, a emotivne blokade se otpuštaju. Da li je to dovođenje organizma u lužnato stanje jedan od mogućih uzroka takozvanih „čudotvornih“ iscjeljenja?

Kako dovesti organizam u lužnato stanje? Najjednostavnija metoda je disanje, dublji udah na nos i izdah na usta koje u kombinaciji s radom na dubokom tkivu donosi izuzetne i trajne rezultate.

Bit ili srž svakog čovjeka je ocean dubokog spokoja iz kojeg se može i treba djelovati zbog užitka djelovanja. Rad na dubokom tkivu moguća su vrata prema tom istinitijem dijelu nas samih.

Gdje prestaje doseg tog rada počinju Atman – Ki bioenergetski tretmani.

Atman – Ki energetski tretmani
Svatko od nas je u svojoj biti izvor univerzalne životne energije. Taj izvor se u svetim hinduskim spisima Upanišadama i to u dijelu koji govori o Vedanta filozofiji naziva Atman i po tom Atmanu je svaki čovjek u jedinstvu s izvorom Svega. Opisuje se kao „mali zlatni čovjek veličine palca“ smješten na desnoj strani grudnog koša, odmah ispod bradavice. Atman je nemanifestirani dio ljudskog bića, on nije dotaknut doživljajima materijalnih svjetova: fizičkog, emotivnog, mentalnog i duhovnih dijelova materijalnog svijeta. On biva i kad ovaj Univerzum nestane. Atman je naša Esencija, prostor Slobode od uvjetovanosti zakonima materijalnog svijeta.

Cilj Atman – Ki metode je dopustiti da se vlastita Esencija izrazi. Nositelj tog izražaja Atmana je prana – univerzalna životna energija. Ona je poput struje u žici. Ako zamislimo primjer da je Atman poput slapova Nijagare na kojima je hidroelektrana, naša duhovna i fizička tijela bila bi krajnji korisnik, tj. ona koja troše tu struju ili pranu - univerzalnu životnu energiju.

Zbog različitih uzroka taj protok prane kroz naša tijela bude usporen, blokiran ili preusmjeren. Atman – Ki energetskom metodom pomaže se da se taj tok ponovo uspostavi. U susretu prane, univerzalne životne energije koja nema kvaliteta i energija blokada koja imaju oblik, boju, teksturu i sadržaj prana se ponaša kao otapalo, ona razlaže tu blokirajuću energiju na njene sastavne dijelove i omogućuje da se oslobodi blokirani protok.

Razlika izmedju npr. reikija i Atman – Ki-a je u tome što terapeut Atman – Ki-a nastoji dopustititi vlastitom Atmanu da se manifestira iz dubina vlastite svijesti i na taj način pomaže klijentu da ponovo uspostavi kontakt s vlastitom Esencijom. Istinsko iscjeljenje dolazi iz Centra naše vlastitosti, koji nema ni boje ni oblika niti sadržaja, iz Izvora univerzalne životodajuće energije - prane.

Najbolji način stapanja s Atmanom koji i jest i nije i nadilazi svako razumsko poimanje, a ipak je uzrok svega pojavnog je cjeloviti pristup meditaciji. Dakle a): Redoviti disciplinirani rad na vitalnosti tijela kroz ples i jogu, fizičko kretanje, masažu i samomasažu, te nesebično poklanjanje svog rada drugima. b): Kontrola prane kroz vježbe disanja – pranajame i c): Sunao meditacija koja se sastoji od dva dijela. Meditacija s objektom i bez objekta (i svi drugi oblici ne-dogmatskog pristupa meditaciji).

Zvukoterapija

Zvučne vibracije imaju sposobnost brzog mijenjanja moždanih valova. Dobro odabrana glazba može nas vrlo brzo uvesti u duboko stanje opuštanja. Također, zvuk je nosač energije, kako fizičke tako i bioenergetske. Stoga i pranu – univerzalnu životnu energiju možemo projicirati i glasom ili kroz zvuk instrumenata.

Jonathan Goldman
Zvukoterapija se koristi kao samostalna metoda – tretman ili kao nadopuna za razbijanje tvrdokornih stresnih točaka, posebno onih dubljih. Takodjer korištenjem zvukoterapijske glazbe postižemo produbljeno stanje svijesti u kojem se tijelo i duša brže i temeljitije odmaraju i oporavljaju.

U zvukoterapiji se koriste glas, tj. višetonalno, harmonjsko pjevanje, zatim različiti instumenti kao didgeridoo, frule, tibetanske zdjele i zvončići, rain stick, bubnjevi, šuškalice, gitara, harfa, klavir, gongovi itd. Također tu su i snimljeni zvukoterapijski materijali za individualne ili grupne tretmane.


Kauai'i, Hawai'i
Zvukoterapiju sam učio od pionira zvukoterapije Jonathana Goldmana na otoku Kauai'i, Hawai'i.

Yumeiho metoda

Masayuki Saionji
Yumeiho metodu razvio je dr. Masajuki Saionji, tjelesno orijentirani terapeut iz Tokija, Japan. Bit te metode je u ponovnom uspostavljanju cjelokupne ravnoteže tijela preko ispravljanja kukova. Ako je jedan od kukova povišen dolazi do iskrivljenja kralježnice što dovodi do skraćenja jednih i produženja drugih mišića koji su za kralježnicu vezani. Unutranji organi dolaze pod pritisak tog skraćenja i dolazi do problema cirkulacije što dugoročno dovodi do problema i na razini unutarnjih organa. Yumeiho metodom se uzrok iskrivljene kralježnice otklanja ili ublažuje što dovodi do rješavanja i drugih poteškoća koji su uz to bili vezani.

Iga Sorin


Ovlašteni sam terapeut 3. stupnja Yumeiho metode, a učio sam je kod osnivača metode dr. Masajuki Saionjija i njegovog nasljednika Ige Sorina.

Prehrana i vježbanje

Bitan element ponovne uspostave i održavanja zdravog duha u vitalnom tijelu su prehrana i kretanje. Općenito, poštivanje makrobiotičkih načela u prehrani stvara jednu dobru bazu trajne uspostave imuniteta i ravnoteže unosa potrebnih tvari u skladu s godišnjim dobima.

Dovoljan unos cjelovitih žitarica, korjenastog i zelenog povrća, bjelančevina biljnog porijekla (tofu, seitan, tempeh, grahorice, slanutak), minerala iz morskih soli, algi, sjemenki, orašastih plodova osigurava nam put k trajnom zdravlju i prirodan način kako bez lijekova povratiti naš organizam u ravnotežu. Ako je moguće neka to budu namirnice s oznakom bio ili organski proizvod. I ne zaboravite puno žvakati, barem 30 puta jedan zalogaj. U produljenom žvakanju leži ključ zdrave prehrane čak i ako nekad ne konzumiramo bio namirnice. Poželjno je izbjegavati unos bijelog šećera, bijelog brašna, previše hrane životinjskog porijekla, umjetne zaslađivače kao aspartam i acesulfam K, proizvode koji sadrže umjetne boje, konzervanse i umjetne okuse, a ako ih već jedemo onda učinimo to povremeno i s punim užitkom i bez osjećaja krivnje, ali polako . Život je kratak, a svatko od nas jedinstven, totalno drukčiji od drugih. Mnoge stvari treba prvo probati, iskusiti i onda prosuditi što je za nas dobro.

Kretanje i vježbanje su izuzetno bitni za cirkulaciju, oslobadjanje toksina iz tijela, održavanje tonusa mišića, probavu, zdravlje srca i krvožilnog sustava i obnavljanje kostiju. Takodjer kretanjem i disanjem vraćamo organizam u alkalno, bazno stanje u kojem se brže oslobadjamo stresa, imunitet je ojačan, a duh u tijelu smiren.

Cjelovita SUNAO metoda preporučuje ples (Vision Dance, Tribal Trance, kontakt improvizaciju), Chakra dance jogu I druge joga škole, pilates, do-in, borilačke sportove poput aikida, kenda, shorindji kempa, chi gong, tai chi, metode samomasaže i istezanja i ostale slične metode kretanja za održavanje cjelokupnog zdravlja.

Takodjer preporuča se neki oblik meditacije, okupljanja pažnje u jednu točku, tj. nadilaženje područja misli kao ključan element dopuštanja našoj Esenciji koja je Zdravlje samo po sebi da se izrazi.

U suradnji s Galbanum učilištem za odrasle iz Zagreba organiziram seminare i radionice iz slijedećih područja Cjelovite SUNAO metode:

  • Švedska – Esalen masaža
  • Zvukoterapija (tečaj sviranja didgeridoo-a, tibetanskih zdjela i korištenje glasa i instrumenata u grupnoj i individualnoj terapiji zvukom)
  • Rad s dubokim tkivom – Romanowski metoda i One Point Bodywork
  • Atman – Ki metoda energetskog coachinga
  • Vision Dance i Chakra Dance Yoga – plesno-transformacijske metode
  • SUNAO meditacija
  • savjeti iz cjelovite prehrane za zdravlje

No comments:

Post a Comment